Laxtider

Nu är det snart dags att köra premiär efter Vätterlaxen. Det är ett väldigt speciellt fiske som jag testat på ett fåtal gånger tidigare säsonger, men förra året blev jag ordentligt biten och det här fisket känns väldigt intressant.

Oftast är jag på plats långt innan ljusets inbrott och det blir ibland knepiga strapatser på hala klippformationer. Med hjälp av ljuset från min pannlampa och med broddar på skorna, tar man sig fram för att hitta sin lilla spot bland klipporna. Inte helt OK ur säkerhetsaspekt kanske, men plötsligt hittar man en stenformation som går att stå på. Viktigt att tänka på är att det även finns utrymme att håva eventuell fisk, utan risk för att drutta i.
 
Man knäpper upp sin termos med kaffe och käkar lite frukost, medans man väntar in morgonljuset.
Ibland är Vättern arg och den fräser och kluckar om vartannat precis nedanför fötterna. Har man otur med val av plats, så får man plötsligt en iskall dusch. (Det kan löna sig att packa ner en mössa extra) Det är en mäktig känsla att sitta precis på kanten till vråldjup ner till 40-60 meter. 
 
En tidig morgon, tyvärr utan vind som nästan är en förutsätting för bra fiske.
 
En bättre dag, rent förutsättningsmässigt. Farsan spanar efter laxryggar.
 
Sen är det bara att börja kasta 
 
Vi använder oss av lite olika metoder, har inte fiskat tillräckligt mycket för att utröna vad som fungerat bäst.
Grunden bygger på att man har en kastdobb med en spölängds FC-tafs i 0,30-0,35 och en fluga, en jigg eller kanske en liten wobbler som bete. 
 
Ett par av flugorna jag testade förra året


Laxens basföda är spigg och löja, så framförallt är det detta man försöker efterlikna, men man vill ju alltid ha ett par ess i flytoverallen.
 
Här en imitation på en löja
 
Lax i håven, broddar på skorna. Inte helt lätt att landa fisk här, var försiktiga. 

Mitt mål detta året är att fånga en lax från flytring och det kan ju tyckas lite galet, men vilken känsla det skulle vara.
Kom ihåg! Minimimått på lax i Vättern är 60 cm. All fisk under 60 cm skall släppas tillbaka så varsamt som möjligt.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback