De största havsöringarna i världen

I torsdags förra veckan hade farsan ordnat plats åt mig och brorsan på Ems Herrgård för fiske i anrika Emån.
Bilen gick på torsdag eftermiddag och vi skulle fiska hela fredagen.

När man anländer på ett sånt här ställe så kan man nästan klyva med handen genom dimman som är förväntan...
Förväntan att ha möjlighet att få fightas med en av världens största havsöringar...

Farsan hade inte bara fixat plats åt mig och brorsan bland de hett eftertraktade, enbart 12 fiskeplatser, som står till förfogande totalt under höstfisket/dag. Han hade även ordnat brakmiddag till kvällen samt frukost och lunch till dagen därpå. Vi fick dessutom varsin skön säng på herrgården - Ja, de få timmar som vi ägnade åt att sova då.
 
Fisket drar igång redan kl. 5 för den morgonpigge. Det allra finaste med hela atmosfären för Ems Herrgårds del av Emån (en sträcka på ca 4 km), är att fiskare som vill ha sovmorgon kan ta det i lugn och ro, eftersom den nedersta sträckan är stängd fram till kl. 10. De som valt att ta sovmorgon har då naturligtvis rätt att gå ut först i dessa pooler och får på så vis chansen att fiska på ofiskade vatten.
Gentlemannaskapet är påtalande!

Vi var på plats vid älven strax efter kl. 6 tror jag och jag lade mitt första kast i kröken på Pike Pool och fiskade mig ner mot garagenacken. Ingen gäddusling nöp dock och jag såg ingen annan fisk heller. Hittade efter ett tag far och bror på Old man's place och plåtade litegrand.Brorsan byter tafsFar i djup koncentrationNågon av alla 16 boxar med flugor borde ge rättÄven jag fångades på bild när jag driftade en ull-sock  


På stigarna utmed älven är naturen helt fantastisk med naturligt upptrampade stigar. Man går bland annat i både forne kungen och nuvarande kungens fotspår. Även havsöringskungar som Anthony Crossley, Theodor Ankarcrona och Stig Nilsson har gått utmed älven och två av ovannämnda fiskare har fått pooler eller ställen uppkallade efter sig.


 


Vid lunchtid hade jag tagit mig ner mot Sea pool, vilket i stort sett innebär att man står och fiskar i havet, i strömmande vatten. Har det inte gått upp så mycket fisk ännu, så kanske de finns nere vid havet fortfarande, tänkte jag.
Jag hittade en fin sten mitt i strömmen som såg ut som en riktigt het ståndplats. På med en förtyngd fluga och sjunklinan och lade ut. Kände jag inte ett pill där?!
Ytterligare ett drift och då smällde det till. Två tunga stötar efter mothugget och vi känner på varandra lite innan rusningen som skall komma vilken sekund som helst nu...
Men rusningen uteblir, jag inser att jag lurat fel art... En id på 2,5 kg och 54 cm kommer upp efter en kort, tråkig kamp. Hjärtrytmen just de där korta sekunderna dock, de känner jag fortfarande och kanske får man en ny chans någon gång i livet...

Stort tack till far och bror!
Vi fick ju iaf* stoltsera med en hockeyvinst inför de andra fiskande från norr som också ockuperade Herrgården.