Torskfisket i Östersjön

Liksom Pierre uppmärksammar jag också ämnet i min blogg idag pga aftonbladets artikel om torskfiskekvoten och algblomningen i Östersjön.  

Aftonbladets artikel

Sportfiskarna har en namninsamling, eller en protestlista mot utfisket i Östersjön. De har även mailadress till vår minister Eskil Erlandsson, dit jag, likt många andra skickat våra åsikter. Var med du också! Om vi är många, så är det lättare att påverka! Gå med i Sportfiskarna, du stödjer fiskeriverkets satsning till en blygsam avgift á 250 kr om året.  Köp T-shirten eller skivan Ge Fan i Våra Vatten. Pengarna går likaså där till fiskesatsningar.

Jag mailade Eskil Erlandsson för ett par veckor sedan, innan de skulle ha mötet om bestämmelser för fiskkvoterna. Skicka ett mail du med! Ju fler oberoende röster, som visar att missnöjet är utbrett måste helt enkelt vara bättre än endast ett fåtal.

Tyvärr är detta inte det enda!

Det som vi själva KAN påverka, tenderar att hamna i skymundan av sådana saker som fiskekvoter i Östersjön.
Hur är det med vår miljömedvetenhet? Kör vi bil trots att vi kan ta cykeln, bussen eller tåget? Är vi beredda att betala mer för bensinen för att pengarna ska kunna användas i miljöändamål?
Sorterar vi våra sopor? Handlar vi ekologiska varor? Är vi beredda att offra vårt alldeles för glassiga liv för en enklare levnadsstandard? Det är lätt att skylla på politiker, men man måste då verkligen kunna vara sann mot sig själv och inse att det finns hur mycket som helst som man själv kan göra! Kan man det, så börja protestera och hjälp till att bidra, utan att kasta sten i det berömda glashuset!

Tack Pierre för idén till detta inlägg! 

På vandring i naturresevat...

Idag var det vår för första gången på riktigt detta år. Solen sken och det var varmt i luften. Det enda som skulle kunna ha satt stopp för en härlig vandring var blåsten. Upp emot 12 m/s for vinden fram med, genom skogen på höjden, med utsikt över Jönköping stad. Vi märkte rätt snart att det inte påverkade oss inne i skogens gröna famn.

Jag och älsklingen hade packat med oss lite picknic och klätt oss i fjällräven. Temat var lite som taget ur "Macken" Paret som skall ha husvagn ni vet. Matchade tu så vandrade vi genom gammal lind, bok och ekskog i ungefär två timmar. En mycket härlig dag!!

image111
På vandringsled i naturreservatet Strömsberg.

image112
Älsklingen J

image113
Ett par fikapauser blev det. 

image114
En fin Lind på hela 330 år

image115
Vattenfall storlek mini

image116
Den första blåsippan vi ser detta året. 

Tack för en underbar lördag J! Puss!!!

Flugbindning inför våren....

Jag och Björn hade ett par trevliga timmars knåpande, med sushi och öl som tillbehör.
Vi kompletterade flugaskarna en aning inför vårens drabbningar med både gädda och ädelfisk.

image108
Popperfluga och en härmapa av senaste FJ-numret (Jerkfluga)

image109
Det sista lagret lim påförs för att man ska få den vingliga gången på flugan.

image110
Ett antal av Björns kreationer. Bland annat muddler och superpuppa.

Snart är det vår så det gäller att ha gäddflugorna redo!
Tack för en trevlig kväll Björn! 

Söndagsfiske efter lake

Jag, Martin och Tintin var nere i Huskvarna-ån och fick oss ett par lakar. Dessvärre inga stora KROKADE då heller, men vilka hugg vi hade... Mitt spö var på väg i en av gångerna, men i mothugget kändes ingenting.
Det behöver ju inte vara lake, men jag hoppas på att få känna den där besten fler gånger.
 
Väder: Klart till halvklart
Temp: +7 grader
Månen: 88% full stigande
Vind: 2 m/s
Resultat: En lake var till mig och Tintin

Isundersökning

Jag slutade tidigt på jobbet denna fredag och ringde på Bera och frågade om han var sugen på att kolla in Västersjön. Sagt och gjort, när vi kom fram möts vi av en nästan helt isbelagd sjö. I bortre änden är det lite öppet och vi gör ett test på 1,5 timma i det fina vädret.
 
image102
Härlig dag uppe vid flygfältet...  

Även ankorna var ute på promenad på isen... Tyvärr han jag inte få fram kameran tillräckligt snabbt för att kunna föreviga halkgången av de fyra ludna fjäderfäna.

image103
Par på fredagspromenad...

image104
Under ytan var det lugnt denna dag.

image105
Så vi njöt av kaffe och pipa i solen en stund innan vi åkte hemåt igen...

Segt segt pass på tisdagen

Fyra stycken var vi som satt i närmare 5 timmar utan ett enda napp..

Plats: Kurvan
Väder: +5 grader, molnigt
Vind: 1 m/s
Måne: 38 % full, stigande

 

Expedition leta gädda

Lördag den 10 februari åkte vi mot Lagansystemet för att leta djuphålor och kanske hitta feta, stela och stora gäddor. Klockan 8 plockade jag upp Björn och Martin hämtade Tintin. Sedan for vi söderut och bestämde oss för ett ställe utanför Vaggeryd.

När vi kom fram till en fin plats, efter en stund på härligt skumpiga skogsvägar, som fått vatten från mina två stora mörtkärl att hitta ut i bagaget. Det var bara att balansera ut plastskyddet ur bagageluckan. Helst med allt vatten kvar i plastskyddet.. Det gick i varje fall hyfsat bra.

Vi packade snabbt ur grejerna och talade om den stora solen som prydde vår färd i horisonten, under vår resa hit.

image94
Jag och Martin kikar spänt ut över vattnet.

image95 
Baitrunnern redo att avslöja gäddan

Solen som hade visat sig denna tidiga timme försvann ett bra tag, vilket vi tyckte var lite synd. Den hade gärna fått sprida lite värme mot de vikar vi valt att fiska på. Däremot var det inte helt molnigt och det var ett härligt ljus för fotografering.

image96
Björn bidrar med en mytisk bild över hittills okända gäddvatten

När vi ägnat ett par timmar åt detta ställe, kände vi att det var dags att packa ihop och fortsätta nerströms. Tintin var den enda  som överhuvudtaget haft känning på fisk.
Fler duster med ojämna vägar och ljudet av blaskande vatten i bagaget, tog oss sakta neråt å-systemet.
När vi hittade en liten avstickare neråt vattnet igen, så tvekade vi inte. När vi kom fram såg det oerhört hett ut. En skarp böj skapade rätt förutsättning för bra gäddvattten. Strömmen bildade ett fint bakvatten.

image97
Hett bakvatten ?

Eftersom ån var lite smalare här så delade vi upp oss lite. Jag och Björn satte oss vid böjen, medan Tintin och Martin valde en vikformation ett par meter neråt.

image98
Martin och Tintin har satt sig tillrätta i väntan på februarigäddor.

image99
Björn vid böjen...

Efter att vi inte sett, känt eller på något annat sätt fått reda på huruvida gäddorna är i närheten, så blev hungern påtaglig och vi valde att sätta igång grillarna. Martin bjöd idag på korv med bröd! En underbar känsla att grilla ute i naturen.

image101

Mer än så blev det inte denna dag. Vi testade ytterligare ett ställe innan hemfärd, men inte ett napp.
Det är ju så med gäddorna nu. Huggperioder på bara en timma är ju inget ovanligt. Det gäller ju att vara på rätt ställe, rätt tid och verkligen nöta. Just för tillfället känns det dock mer lockande att köra lite extra på jakten efter storlakarna.

Bra fiske, men smått

Kvällen den 7 februari åkte jag, Martin och Christian ut till utloppet i Huskvarna-ån för att se om de större väntar där ute. Vi hade inte riktigt tid för en långtur utan körde på förhoppningar istället...
Det dröjde inte länge förän Tintin hade sitt första pill på spöt. Ett mothugg och där satt en liten men vacker lake.

Jag hade till en början lite bekymmer med att hitta strömfåran där det var lite lugnare ström, men lärde mig snart var jag skulle kasta... Rätt som det är har Tintin ett MEGAHUGG och han kastar sig upp i en karatevolt och gör ett mothugg. Ett tungt dyk i hela spöt, och sedan ett till, sedan borta.. Skit också! Detta är förmodligen den största fisk vi varit i kontakt med när det gäller lake.

image91
Tintin med en 2 hg lake

image92
Aim for the boathouses...  not Amy Winehouse

Här satt jag större delen av kvällen och missade totalt 3 st lakar samt fick upp 4 st. Inga stora här heller. Den största som kom upp vägde dryga 5 hg, tagen på strömmingsfilé.
 
image93
Ett upptacklingsbord på fiskestället. Det skulle man haft jämt! Riktigt smidigt. Martin förbereder ett sänkestackel, med glidande sänke.

Väder: Halvklart, molnigt
Temp: +3 grader
Vind: 1-2 m/s
Nymåne

Nytt ställe = Kurvan

Har varit ute och kikat efter ställen som känns heta på Eniro ett tag. Har hittat förvånansvärt många och testade ett av dessa ikväll, tillsammans med Björn, Martin och Tintin.
Det visade sig vara en bra idé.

Det dröjde ca 45 minuter innan det drog till i min spötopp. Ett pill, sedan still, men sen kom ett till och jag höjde spöt och gjorde mothugg. 
Det var en vild fisk som gav lite kamp och Björn hjälpte till att håva kvällens första lake.

image88
Fin lake på 55 cm och 1020 g

Efter ca en kvart sitter nästa fisk på kroken. Den har återigen valt mitt bete, trots våra 5 andra spön.

image89
Lake på 51 cm och 900 g

Tyvärr blev detta allt för denna kvällen eftersom vi inte kunde hålla oss från att testa ytterligare ett ställe.
Veligheten är stor i jakten på storlake...
Martin missade ett grovt hugg som inte kan vara något annat än en mycket större lake än de vi fått så här långt. Även Björn hade ett rejält hugg och Tintin hade också känning av lake. Det kom dock inte upp fler denna kväll. 

image90
1020 g laken igen

Månen är på nedåtgående och endast 3% full, snart nymåne med andra ord. 

Väder: +0 grader
Molnigt
Ingen nederbörd
Vind: 1 m/s  

Problem med djupa krokningar....

Nedan en bild på hur man smidigt undviker djupa krokningar på den glupska laken.
Detta tycker jag är ett bra sätt att undvika skador på laken. Oftast är det ju den mindre laken som sväljer betet snabbast. De större tänker nog efter lite före.

Hoppas det hjälper, om ni bestämmer er för att testa!

image87
Använd ett hairrig-stop i änden på öglan.