Laxtider

Nu är det snart dags att köra premiär efter Vätterlaxen. Det är ett väldigt speciellt fiske som jag testat på ett fåtal gånger tidigare säsonger, men förra året blev jag ordentligt biten och det här fisket känns väldigt intressant.

Oftast är jag på plats långt innan ljusets inbrott och det blir ibland knepiga strapatser på hala klippformationer. Med hjälp av ljuset från min pannlampa och med broddar på skorna, tar man sig fram för att hitta sin lilla spot bland klipporna. Inte helt OK ur säkerhetsaspekt kanske, men plötsligt hittar man en stenformation som går att stå på. Viktigt att tänka på är att det även finns utrymme att håva eventuell fisk, utan risk för att drutta i.
 
Man knäpper upp sin termos med kaffe och käkar lite frukost, medans man väntar in morgonljuset.
Ibland är Vättern arg och den fräser och kluckar om vartannat precis nedanför fötterna. Har man otur med val av plats, så får man plötsligt en iskall dusch. (Det kan löna sig att packa ner en mössa extra) Det är en mäktig känsla att sitta precis på kanten till vråldjup ner till 40-60 meter. 
 
En tidig morgon, tyvärr utan vind som nästan är en förutsätting för bra fiske.
 
En bättre dag, rent förutsättningsmässigt. Farsan spanar efter laxryggar.
 
Sen är det bara att börja kasta 
 
Vi använder oss av lite olika metoder, har inte fiskat tillräckligt mycket för att utröna vad som fungerat bäst.
Grunden bygger på att man har en kastdobb med en spölängds FC-tafs i 0,30-0,35 och en fluga, en jigg eller kanske en liten wobbler som bete. 
 
Ett par av flugorna jag testade förra året


Laxens basföda är spigg och löja, så framförallt är det detta man försöker efterlikna, men man vill ju alltid ha ett par ess i flytoverallen.
 
Här en imitation på en löja
 
Lax i håven, broddar på skorna. Inte helt lätt att landa fisk här, var försiktiga. 

Mitt mål detta året är att fånga en lax från flytring och det kan ju tyckas lite galet, men vilken känsla det skulle vara.
Kom ihåg! Minimimått på lax i Vättern är 60 cm. All fisk under 60 cm skall släppas tillbaka så varsamt som möjligt.  

Heldags fiske

Välkommen tillbaka, både till mig själv och eventuellt andra som kanske tittar in här då och då. 

I onsdags hade jag en dag för bara mig själv, och vad bättre än att ägna den åt fiske. 
Satte klockan tidigt kl. 05.00 och drog igång kaffebryggarn och puttrade igång plattan med ärtsoppa, sen in och vaskade av nunan så gruset ur ögonen försvann, så, vaken...
Matsäcken var i övrigt packad och förberedd in i minsta detalj kvällen före, så det var bara att klä sig och fara iväg.
 
Runt 6-tiden, precis i första gryningsljuset så gled jag ut med båten på en spegelblank, rykande sjö. 
 
 
Tacklade upp 3 spön för flötestrolling, varav två på paravan och ett spö med en förtyngd 25cm's jigg. 
Båten skar ljudlöst genom vattenytan, samtidigt som ärtsoppan blev en mycket god frukost. 
Jag bestämde mig för att börja på sidan av sjön där solen först kom åt att värma upp och jag drar över stora stim med betesfisk med stora fina bågar i närheten. Plötsligt smäller det till i spöt med jiggen, men den fastnar inte. 

Mössan värmer gott den tidiga morgonen
 
 
 
Det dröjer fram till 10-tiden ungefär innan det händer något och återigen är det spöt med jiggen som bugar snabbt för att sedan vara lugnt. Jag vänder om och kör över samma plats igen, denna gång med en flötestrollad mört över samma plats, och då börjar det knarra gott på sjön kan jag lova. Ljudet av baitrunnern vrålar över vidderna och jag frikopplar och lyfter spöt ur hållaren. Spänner upp och gör ett mothugg - fast fisk.
Styrkan i andra änden är enorm och jag fightas en bra stund med vad jag tror är en monstergös.
Den går bara och stöter och trycker, men jag tar ingen lina. Tillslut närmar den sig ändå båten och jag ser att det är en gädda i 7-8 kilos-klassen. Den gör ett härligt huvudskak och skär av FC-tafsen innan jag hinner ta upp henne för ett snabbt foto.

Jag vänder återigen tillbaka pga de yviga stimmen som står på platsen, och det smäller igen. En kortare fight denna gången, men gäddorna är stridbara i det fortfarande hyfsat varma vattnet. Upp kommer en något mindre fisk, men kul att det hugger. 
 
 
Efter detta tar jag lunch och en tupplur och lägger om taktiken till att att fånga nån gös på eftermiddagen. 
Hittar dåligt med ekon i frivattnen och koncentrerar mig istället på de få ställen jag hittar, med gössamlingar på botten. Jag får två mindre gösar som får hänga med hem till kniven, men inget att dokumentera fotomässigt.

Förhoppningsvis blir det lite fler turer att skriva om framåt, eftersom tiden börjar återvända där det faktiskt ges utrymme till fiske igen :)