Nytt PB - Som jag har kämpat för dessa kilon

Återigen var det dags att testa lakens förehavanden, fortfarande relativt tidigt på säsongen, men det känns ändå så mycket bättre att fiska laken nu, innan det blir alltför kallt med risk för förfrysningsskador på både fisk och egna lemmar.
 
Vi fixade oss lite betesfisk på vägen, dock lite väl smått för min smak. Laken skall ha på gränsen till gös-stor mört eller löja till middag. Men det dröjde ändå inte alltför länge innan Tintin hojtade till ett 20-tal meter bort från mig.
En lake på ca: kilot hade klippt den lilla 5 cm's mörten som Tintin hade på kroken.
 

Hyfsad start på fisket
 
 
Tiden går och det börjar regna och aktiviteten avtar. Efter ca 1 timma, när jag slumrar lite gott i min stol hojtar Tintin till igen -YES, fiiiisk!!!
Jag lufsar bort med kamera och håv och denna gången är det en klart bättre storlek. Årets största för att vara korrekt. Laken är tung och gör några korta rusningar innan den glider in över håven.
Den mäter 70 cm och väger 3550g - Grattis Tintin!

 

Tjockis på bara 70 cm och 3550g
 
 
Riktigt mörk och fin täckning
 
 
Det är mulet och regnigt och Tintin är alltså den enda som haft napp idag. Jag har små lysande pärlor på mitt tackel och börjar fundera. Tidigare år har det varit hett att köra lite "tingeltangel" när det är klart väder, men strippat när det är lågtryck och mulet. Jag vevar snabbt upp och byter tafsar till rena tackel med enbart en krok, stl 6.
Istället för att köra de små levande betesfiskarna så tar jag fram en död mört i 12 cm-storlek och klipper upp lite i magen på den för att sprida lite mer doft i vattnet.

Då börjar det plötsligt hända lite på mitt spö också, små pill som aldrig riktigt blir något mer, men en indikation på att jag är på rätt väg. Efter ytterligare någon timma har jag ett klart hugg på spöt och plockar upp det och sätter ett mothugg, men den går loss. Jag vevar upp och ser att kroken är väck. På med ny krok, ny mört och nytt utkast på samma ställe. Det tar 2 minuter, sen är den där igen och denna gången sitter mothugget!
Jag känner direkt att jag har ett nytt PB på kroken, som jag har väntat på det här...

4 år där jag missat, tappat eller på annat vis blivit omkörd av mina fiskekompisar som alla har tagit lake på över 3 kg. Jag hade liksom fastnat på smått ironiska 1990g, men nu var det bättre.
Efter en bra kamp kan Tintin håva min lake och jag är totalt tokglad i mörkret.
Den mäter strax under 75 cm och väger 2980g - så jävla gött! (Även om just den där retliga "nästan 3kg-vikten" skrämmer mig lite och får mig att skrockfullt hoppas att det inte blir likadant med nästa kilosgräns...)
 
 
 
Anaconda
 
 

Lång, men lite smal
 
 
Movember - Mustachkampen
 
 
Snyggingen fick snart friheten åter
 

Ärevarv!!!!

Första Laken

Förra veckan, torsdagen den 25 oktober gjorde jag och Tintin vårt första lakepass för säsongen.

I samband med årets första snöoväder dessutom, stod vi alltså i lite för klent tilltagna kängor och förvånades återigen av att det var lite kallt att fiska lake... Att man aldrig lär sig?!
Hursomhelst var humöret på topp och längtan efter säsongens första lake var gigantisk.
Direkt när vi landade på vår plats, hivade vi i ett par fina mäsk-isbitar. (Hur man gör dessa, läs längre ner)
 
Första synliga snön

Vi tog god tid på oss att tackla upp våra spön och testade att beta med mört och räka. Två olika beten, som även fanns som ingrediens i mäsk-isbitarna. 
 
 
Besvärlig hagel/snö-storm drog in rakt framifrån

Efter ca 15 minuter hör jag mitt larm ljuda i ett par stötar. Jag sätter händer på spöt och lyfter det från klykan.
Jag känner ytterligare ett par knyckar i spötoppen och gör ett mothugg. - Fast fisk!
Den känns bra, men jag tror defintivt inte att det är en lake till en början. Fram till att den bryter vattenytan så är jag hundra på att det är en gädda som tagit mörten.
Underbar är känslan när Tintin kan hjälpa mig att håva skönheten och jag är tvungen att vråla ut glädjen över säsongens första lake som mäter 55 cm och 1380 g.
Att första kontakten sitter är underbart, då är det avklarat. Jag som brukar ha strul med de 3-4 första mothuggen.
 
55 cm, 1380g

Vi fortsätter fiska ytterligare ett par timmar utan någon mer kontakt, förutom lite småpill. Tintins bete var dock borta ett par gånger för många vid kontroll, för att vi ska kunna utesluta en del aktivitet.
Problemet denna kväll var naturligtvis den besvärliga blåsten som inte direkt hjälper när man letar små pillhugg på spötopparna i mörkret.
Snart är det dags för en retur!
 
 
Hur gör man mäsk-isbitarna?

* Skär itu ett youghurt-paket eller annat valfritt tetrapack

* Fyll med småsten eller annat material som sjunker, utan att vara skadligt för vattnet eller livet däri.

* Fyll sedan med blandning av fiskdelar, räkor - använd gärna samma krokbete

* Fyll upp med vatten och ställ i frysen

* Tetrapacket lossnar lätt efter en stund i bilen och mäsk-isbiten är redo att slängas i vattnet där man tänkt fiska
 
 
 
Mumsigt värre