Is på Vättern

Det är ju inte alltid vi har is på vår stora sjö precis intill knuten.
Men nu 2,5 år i rad kanske man kan säga, har det legat is på sjön.
Om än förrädisk, så ligger det på sina ställen närmare 20 cm is.

Jag var ute och letade med kameran efter lite häftiga bilder då Vätterns vatten är så klart, med siktdjup på ca: 20 meter en solig dag.
Tyvärr var jag något sent ute, då det både snöat efter att den lade sig, samt att skridskoförsedda åkare gjort massor av skåror i isen. Får kanske ta en tur upp mot "röret", där det inte är lika mycket folk som i södra delen av sjön vid jönköpingshamnen.CrossroadLuftbubblorLuftbubblaMan ser konturerna av botten över 5 meters djupTräd som äts upp av isenTydligen gick någon av dessa förare igenom isen Knektadammen uppdatering

Då så, nu fortsätter vi uppdateringen om Knektadammen...

Här kommer ett preliminärt förslag för rensning av dammen, framtaget av Per Sjöstrand på Jönköpings Fiskeribiologi, i samråd med ansvarig för FVO't Munksjön-Rocksjön, Stadsbyggnadskontoret, Miljökontoret, Botaniska sällskapet, Jönköpings Fågelskådarklubb samt mig som initiativtagare, tillsammans med några vapendragare från vår specimenklubb Nya Gäddhäng. (Läs Christian Johansson, Peter Appelberg och Marcus Carlsson) 

Jag vill även passa på att rikta uppmärksamhet till Dan Ottosson, som liksom jag, tyckte det var dags att "rädda" dammen för något år sedan.  Flygfoto över dammen, med markeringar över tilltänkta aktioner.

1. Inloppet på båda sidor om bron - Rensas från rötter, vass och löst sediment. Tas som sista åtgärd inifrån och ut

2. Siktlucka ut mot öppet vatten från promenadstråk rensas från rötter och viss vass-vegetation.

3. Skapa öppet vatten kring de två öarna samt en siktlucka i vassvegetationen från promenaden. Här kan frivilliga ställa upp och hjälpa till från kanot, mindre båt eller liknande eftersom det förmodligen blir svårt att nå med grävmaskin till öarna.

De rundade markeringarna i dammen syftar till att fördjupa dessa områden för att skapa sedimentfickor som minskar sedimentationen i dammen. För att minska igenväxning på sikt kan man från östra sidan plantera några träd som hänger ut över vattnet, och som genom sin skugga stryper tillväxten hos vattenväxterna. 


I nuläget vet vi ännu inte om stadsbyggnadskontoret kan skjuta till pengar för denna rensning, men det kommer vi snart bli varse.
 
Forts. följer...


4 månader den 11 februari

Min lilla tjockis-tjej...


Ingen lake än

Lakesatsningen detta året har av förståeliga skäl uteblivit till stora delar, då jag velat vara på annat håll.
Men lake fiskar man ju på kvällen, så rent teoretiskt borde det inte vara så svårt att få till ett par försök till.
Lillan somnar runt 6-7 så resten av kvällarna är ju "teoretiskt lediga" så att säga... Men fel har jag haft förr...

Ingen lake igår dock. Jag har faktiskt inte tagit en lake sedan förra året??!! 
Gjorde ett kort försök på 2 timmar i närheten, utan ett pill.Aldrig förr publicerade bilder

Ett litet bildspel som inte sett offentlighetens ljus förän nu.


    


     


   


   Håll huvet kallt 


 Far min med grann öring Brorsan på väg att sätta sig och vänta in stigande öring Brorsan och jag 


    


     


    


     


   


    


   


    


    


    


    


   


 


Bilder från 2005 och framåt...


Rasjö boogie

Jag och Peter drog ut tidig morgon på Rasjön idag.
Det var en av de smidigaste turer man kan ha på en is. Vi lastade allt på hans "can-am outlander" och pep iväg i 50 km/h rakt över hela sjön till dagens hotspot med fyrhjulingen.
En mycket intressant djupfåra på 10 meter med branter på båda sidor upp mot 2 meter.

Vi fick ut 13 beten relativt snabbt och det fällde nästan omedelbart på lite grundare vatten. Mothugg, men inget i änden och detta fortsatte precis i samma mönster på denna flank av fåran, från 2-6 meters djup, då den sluttade relativt skarpt.
Totalt var det 5 napp utan fast fisk. Mörten som vi betat med var skrapad ordentligt i fjället och vi misstänkte abborre, men de brukar väl inte vara så kinkiga med krok-känning.
Kanske lake, med tanke på denna hyfsat humösa sjö. Honor är ju rejält pilliga och i vissa sjöar är de ju kända för att vara dagaktiva, vilket jag helt klart köper, då vi haft riktigt bra fiske efter lake innan skymning.

Vi tog en paus vid elvatiden och gjorde upp eld och grillade köööv me brö.
Pang! Från Peters angel rusade linan iväg och jag hann fram lagom för att fånga filmen nedan.

Efter denna gädda var det dött förutom ett ryck på min djupmetade mört, som slutade i att mörten var tagen och kroken kom upp tom.Tack Peter för en jävligt go tur i halv storm, eller som Huttan senare uttryckte sig om de 9 sekundmetrarna idag. "Då är det fan snabba meter! ;)" Vad jag vet så sitter de fortfarande kvar i djupfåran och myser med en numer tom flaska jäger, men säkerligen har de lyckliga tu försett sig med ytterligare ett flak öl.

Ps. Jucka-movement??!! Jag vet inte hur jag tänkte, Jucka-boogie ska det ju va!