Öppet vatten

Idag när vi kom hem efter stormarknadsköperier och arbeten, så beslöt vi oss, jag och frugan, för att åka ner och inspektera öppna vatten i "Rio de la Cacca" mer känd som Huskvarna-ån, som händelsevis ligger intill ett reningsverk.

Det kändes som den första riktiga vårdagen faktiskt, även om Vätterns södra ände fortfarande ståtar med ett murrigt lager ismos, som kyler ner allt lite extra mycket.

En strid ström pga en rekorderlig vårflod, uppenbarade sig när vi parkerade intill ån.
Där vi parkerade fanns ingen möjlighet att finna ett lugnare bakvatten, så till helgen får jag söka mig längre upp i ån för lite gäddfiske.
Det ska bli riktigt skönt att "fiska" igen, ja med riktiga grejer så att säga...

Men jag kunde ju iofs* inte hålla mig från att testa mitt nya flugspö och dängde glatt iväg flugan över ån, mest för att känna på det igen. Det skulle jag inte gjort! Nu sitter jag här och darrar av fiskesug efter en sån liten tease...Man kan ta på ivern 100-talet meter från åmynningen ligger Vättern fortfarande (isprydd alltså)Söta fruganFörsta kastet för året...


Nån som är sugen på att hänga på för lite kombinerat gäddmete, flugfiske i påskhelgen?


"Yearning" - flugfiskagädda.nu

Jag kommer knappt ihåg hur öppet vatten ser ut, men jag är snart i upplösningstillstånd över vinterns fasta grepp.
Våren borde stå för dörren sedan länge och med våren följer de där få graderna i temperaturökning i vikarna.
Temperaturökningen som inleder ett galet skådespel i vassvikar och översvämmade grässlätter.
Det är dags för gäddlek, eller har den redan börjat? Det är frågor man bör ställa sig om några få veckor...

Istället får man kanske rikta in sig på att dansa regndans och hoppas det blåser utav bara fan så att isarna äts upp fortast möjligt! Kanske ser vi en ren explosion i vikar och vrår detta år. Alla gäddor leker samtidigt, i värsta fall på ställen man inte kan fiska i närheten av pga is-sörja i ytan. Än finns det tid för att det trots allt ska finnas en vecka eller kanske två för att fånga lite stora madamer innan de går upp på grundfladerna. Förhoppningsvis kanske det blir tillfälle till ett lite längre efterleksfiske åtminstone?

Det fina denna våren är att jag i varje fall tänker ställa jerkpåken åt sidan. Detta året är det finlir som gäller. Flytringen är laddad! Peter och jag har äntligen införskaffat de hetaste storgädd-vapnen i Småland lagom till, ja, lagom till... is-eländet. =) 

Vi har skaffat oss gäddflugfiske-set. Jag har misärfiskat med ett alldeles för svampigt spö som jag fått låna av far min. Ett alldeles utmärkt spö för mindre flugor, men inte för 20 cm gäddzonker som naturligtvis väger mycket mer. Detta har bidragit till att det oftast har fått stå hemmavid.
Nu är det andra bullar! Jag skaffade mig nyligen en nytt kärt flugspö.
Egentligen är spöt avsett för saltvattenfiske efter tarpoon och bonefish, men hade lyckligtvis hittat in till Jönköpings kärna. Jag fattade spöt och det var omedelbar kärlek.

I mitt tycke klart mycket skönare än Loops "Pike Booster" m.fl. 

Snart skall det invigas - Join me in the raindance!Nu jävlar Peter!


Provisorisk Pulka

Till nästa säsong tänkte jag som sagt bygga en bra ismetepulka, men redan nu har jag fixat klart en provisorisk variant som förhoppningsvis kommer fungera fint resten av den förhoppningsvis korta is-säsongen...
Kan vara bra att testa lite, så idéer om förbättringar, förändringar kan komma lite efterhand.
Såhär blev det iaf*

Själva utrustningslådan är fastsrkuvad i botten av pulkan och eventuell beteshink, eller som nedan, grillen, spänns fast med ett spännband så den inte far runt när pulkan går lite snett och kanske välter, i fotspåren bakom.


Plats för både utrustningslåda & grillÅ en nyfiken katt


Igår fick jag även hem ett par goa grejer från England.
Pike Attractor Oils i smakerna "Salmon" och en heting med namnet Pilchard, som väl kan översättas till sardin.
Dessa luktade extremt mycket och jag tog ut ca: 25 betesfiskar från frysen och preparerade dessa med vardera 2 ml av oljorna, med hjälp av en spruta. 
Det ska bli riktigt spännande att se om det fungerar i jakten på storgurkan.
Jag kan tänka mig att det fungerar de dagar då det är segt. När inget annat fungerar... 
Men det vore ju toppen om det även visar sig vara överlägset andra dagar.
Laken kommer förhoppningsvis ligga risigt till nästa säsong med, förutsatt att den gillar sardin eller laxdoft.

Kanske kan man marinera ett gäng jiggar också? Blanda i mäsk, doppa mask i oljan för ålmetet i sommar.... Användningsområdet når inga gränser =)


Härmed är lakejakten över.

Det blev ingen lake att skriva om på denna sidan nyår, trots en grym start på säsongen, lite innan jul förra året.
Första rejäla passet gav ett par stabila lakar på 4,1kg, 3,3kg och en på 1,8kg, samt två juniorer.

Därefter har det gått troll i vårt fiske. Inget har fungerat som det brukar.
Sista passet blev på Vätterns vida vidder över 30 m djup. Trots en massiv mäskningskampanj gav det inte utdelning igårkväll.
Peter hade tagit med sig sin UV-kamera som vi sänkte ner i mäskhålen för att kontrollera om något hade hänt.
Mycket riktigt var mäsket borta på 19 m randen och därmed var det här vi startade vårt fiske igår. Basecamp - Någonstans på Vättern 


Någon timma efter skymning kommer det vi längtat efter. En av vipporna plingar till och alla rusar åt olika håll i mörkret. Får mig att fundera över hur det är med hörseln hos vissa av mina fiskevänner ;)

Jag inser att plinget är från ett av mina spön och känner att jag borde kolla betet. Mycket riktigt är strömmingsfilén borta från kroken. Hur i hela helvete lyckas de undkomma att rycka loss ett så bra monterat bete utan att fastna på kroken. På med ny filé, men det var allt jag fick. En enda chans!Man ser mina spön i högerkant med lysstavar


Vi byter taktik och samlar alla våra pimpel med högljudda skedar i närheten av varandra för att möjligtvis locka laken till ett koncentrerat område runt vårt basecamp. 1 timma går, sen en timma till. Inte ett liv.Marschaller är ju rätt hemtrevligt


Efter detta flyttar vi ut mot 30 meter igen och gör likadant här. I närheten av det enda spöt som haft påhälsning.
Också detta går i graven och vi beslutar oss för att lakesäsongen är över för nu.Ljusfenomen*

(*Peter och hans pannlampa svischar förbi under fotografering bort mot Huskvarna)


Jag tror i varje fall att detta var mitt sista lakepass denna vinter ;) Blir ju sugen igen när jag skriver om det.
Fan!
En del säger att jag är tokig...

Som fiskar dag som natt, året runt...
- Du tänker ju bara på fiske, säger dom?

Mina pengar som blir över går till fiske och det är ju för att jag älskar fisket över alla andra fritidssysslor.
Jag mår inte bra om jag inte får komma ut, sätta iordning spöt och sätta mig och fiska...
Det är en underbar livsstil!

Det är just den punkten som är lite svår att förklara för folk runt omkring, som enbart hållt i ett toppknutet bambuspö med ett rödvitt flöte... Fiske är ingen hobby för mig, det är en livsstil.

Till er som tycker jag är galen...
Kolla in ett par andra goa snubbar från Jönköping/Huskvarna! Vi kan kalla dom Adam och Markus, eftersom de heter just så!
Detta är att ta steget fullt ut to insanity! Men med en jävla massa humor!Manligt - men framförallt så in i helvetes kul!


Isfiske på Vättern...

Vem kunde ana det?
Det måste varit 7-8 år sedan jag var på Vätterns is senast. Vintern har varit riktigt lång och kall och jag har faktiskt gillat det. Trots ett uselt fiske.

Snackade med Peter idag om hur vi lägger upp vårt fiske. Oftast är det väldigt spontana turer i hopp om att träffa rätt. Naurligtvis är det inte nya platser var gång, men ibland kanske vi är lite "yviga" så att säga.
Men jag är åtminstone sådan att jag vill hitta mina egna platser och det gör inte mig något att de platserna ligger närmare än 10 mil. 

Även om det är sent på säsongen så blev det ett lakepass igen. Vid "Oset" i Huskvarna. Trots uteblivna hugg, återigen, nåja om man räknar bort förlorad mörtbit på mitt pimpel, som jag lade obevakat för en kafferast.
Typiskt!21 cm is...


Mot Sandbankrarna


Tackelbygge


"Oset" - pga det närliggande reningsverket


Vättern är mäktig!


Nytt lod och ismeteprojekt anno 2011

Peter lyckades få till ett alldeles strålande, svinbra, outrageous, sanslöst, solskenspris på ett nytt ekolod och vi var inte sena att klippa till på ett portabelt "Eagle Fisheasy 245 DS" Inte helt fel med praktikplatser heller ibland?

Känns som ett av mina/våra bästa inköp i fiskegenren på ett bra tag!
Nu fattas det alltså bara öppet vatten.... 
Sen har jag även köpt ett stort parti med spöhållare för ett pulkaprojekt inför nästa säsong. 
Tanken är att bygga en riktigt smidig, hållbar och detaljrik ismetepulka. (Visst, nästa vinter kan regna bort, men det kommer ju fler förmodligen) Det gäller att starta i tid ;) 
Ska jag få ihop nåt nu så blir det förmodligen mest hafsigt gjort och måste modifieras en hel del innan jag blir helt nöjd. Lika bra att ta god tid på sig och göra't ordentligt!

Bera, vad säger du... Ska vi ta ett par armeringsjärn och svetsa ihop nåt? Det är ju hur smidigt som helst ;)
Vi kan ju snacka mer om flytoverallers oanade användningsområden över nån öl eller två också!
   


Huskvarnaån blev Jönköpingshamnen

Jag och Peter hade siktet inställt på Huskvarnaån, men vi landade i Jönköpings hamn efter att ha konstaterat för svag is på ån.
Så, till er som eventuellt läser denna blogg.
Ta det som en varning. Huskvarnaån håller enbart 1-3 meter ut från land. Kanske att bakvattnet i Kåvasjön håller lite bättre? Där har vi inte testat.

Vi begav oss i varje fall till hamnen istället och metade på öppet vatten med våra ismetespön. Finfiske...? Nää, verkligen inte! Men äntligen var det fisk igen och det är rent löjligt hur glad man kan bli när man bommat i en evighet...
Världens minsta lake får gärna bli vändningen till ett mer lyckat fiske detta året! Äntligen - Nu kommer vändningen!